Tutustu

Talous tasapainoon ydintoimintoihin keskittymällä

Modernille sivistysvaltiolle kuuluu tiettyjä perustehtäviä: sisäinen turvallisuus, koulutus, oikeuslaitos, terveydenhoito, heikoimmassa asemassa olevien sosiaaliturva ja puolustus. Sen sijaan yritystuet ja kaikenkarvaiset alue- ja järjestötuet eivät lukeudu välttämättömiin julkispalveluihin. Ne voidaan huoletta karsia. Verotusta on kevennettävä ja sen painopistettä siirrettävä työn verotuksesta kulutus- ja haittaverotukseen. On oikein, että työn hedelmistä pääsee nauttimaan ensisijaisesti se, joka työn tekee. Julkinen valta saa viedä kansalaisilta vain todella tarvittavan, ei senttiäkään ylimääräistä.

Leikattavaa löytyy 9 miljardin euron edestä

Valtion velkaantuminen ei ole kestävällä tolalla. Elämme yli varojemme ja rakennamme valtavaa velkavuorta. Jokainen päivä, jona jatkamme holtitonta tuhlailupolitiikkaa on päivä, jona käymme lastemme säästöpossulla. Tulevien sukupolvien kustannuksella eläminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, vaan vastuuton poliittinen valinta.

Liberaalipuoleen Leikattavaa Löytyy -varjobudjetti osoittaa konkreettisesti, kuinka valtion tulot ja menot voidaan tasapainottaa keskeisiä hyvinvointipalveluja vaarantamatta. Varjobudjetti laadittiin käymällä läpi jokainen talousarvion rivi. Menokohteet arvioitiin läpinäkyvästi ja kriittisesti avoimia tietolähteitä hyödyntäen ja niitä tarvittaessa tietopyynnöillä rikastaen.

Emme käyttäneet juustohöylää vaan karsimme pois tehtäviä, jotka eivät näkemyksemme mukaan kuulu valtion hoidettavaksi. Ydintoimintoihin keskittyen leikattavaa löytyy 9,1 miljardia euroa. Sosiaaliturvaan ja terveydenhoitoon leikkauksia ei budjetissamme tehdä, ja ansiosidonnainen työttömyysturva laajennetaan koskettamaan kaikkia.

Varjobudjetti

Löytyy kokonaisuudessaan verkosta: https://liberaalipuolue.fi/leikattavaaloytyy/